Posted by Wednesday, 29 June 2016

#KrafRaya16 !

I had a school trip yesterday! Yayyy, lama tak pi lawatan. Dekat sekolah, Yana ahli Kelab Kebudayaan ((eceyyy)) and the trip was for the members of the club. We went to Kompleks Kraf Kuala Lumpur!

Haa, mula-mula lawatan dulu. Tour guide dekat situ bawa kitorang ke Muzium Kraf! Muzium kraf tu ada macam-macam la, mostly barang-barang anyaman. Batik pun banyak! Kain songket pun ada.

Ada jugak tempat diorang demonstrasikan cara-cara buat batik. Haaa time ni la Yana belajar macam mana nak buat batik! Tapi yang simple punya je la, guna cat air. Best juga tau! Ada juga orang yang tunjuk macam mana nak buat kain songket guna mesin manual tu. Cantik!







Batik cat, batik sulat, batik cop, haa banyak lah!

Haaa lepas tu, baru shopping raya! Sebenarnya, bukan lawatan sangat pun. Hehehehehehe, sekarang tengah ada Warna-Warni Aidilfitri 2016 dekat sana! Macam sale raya la. Colours of Aidilfitri 2016! Haa, sebab tu cikgu bawak kitorang datang sini, nak shopping raya! Eceyyy.

Macam-macam ada dekat situ. Jubah, baju kurung, tudung, telekung, haaa everything lah! Semua colours ada tau, memang warna-warni sangat! Yang special nya, mostly clothing kat situ design batik. Nama pun Kompleks Kraf kan. Ehhh tapi design lain pun ada jugak, don't worry. Haaa design semua cantik betul, handmade batik design. Dah kata handmade, harga mesti lain sikit kan! Yana tak beli apa-apa clothing pun sebab tak cukup duit hmmm.




#KrafRaya16

Dah tu Yana beli apa? Kuih raya! Tak dapat baju takpa, dapat kuih yay. Haaa kat #KrafRaya16 ni banyak jual makanan juga tau. Kuih raya, rendang, kek, and more. Yana beli mini macaroons, rainbow cookies, dan kek lapis perisa Horliks! Sebab Yana datang dengan lawatan sekolah, makanan semua ni dapat harga student.

Memang best lah #KrafRaya16 ni. Menyesal betul Yana tak bawak duit extra semalam, kalau tau dah boleh shoppoing baju dah! Rambang mata je la Yana bila datang situ.

Haaa takpa, takpa. Ada masa lagi nak shopping sana. #KrafRaya16 ni berlangsung dari 22 Jun hingga 3 Julai tau! Siapa yang belum shopping raya atau nak shopping lagi tu haa datang lah sini. Tak jumpa warna baju yang korang nak? Haaa #KrafRaya16 ni semua warna ada! Makanan pun ada tau! Ceyyyy.

Okay lah korang, that's that for today. I'll update more soon yaa!
Byeeeeee!

6 comments:

  1. Eh bestnya canting batik! Teringin sangat. Thanks for the info shared!

    ReplyDelete
  2. seronok dapat buat batik kat situ..timba pengalaman..

    ReplyDelete

Greetings



Liyana, 17, Malaysia - I'm a student and a blogger. A soul imprisoned by a body. I write because nobody listens.

For inquiries: liyanajasmi@gmail.com


Follow

Subscribe

Popular Posts

Followers

Talkboard

Latest News

Back to Top